Jaarlijkse bladcampagne

Vanaf 11 november start de jaarlijkse bladcampagne. Deze duurt tot de week voor kerst. De medewerkers van de BEL Combinatie ruimen dan de bladeren in uw gemeente op. We verwachten dat aan het einde van deze periode de meeste straten weer veilig en schoon zijn. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Goed om te weten: in sommige bermen laat de gemeente het blad liggen, als natuurlijke bemesting. De gemeente plaatst geen bladkorven.

Route vegen en opruimen bladeren

Als eerste worden de locaties geveegd waar de ‘vroeg bladverliezende’ bomen staan. Daarna maken de beheerders in de rest van de gemeente de straten schoon. Om zo efficiënt mogelijk te werken, wordt steeds een aaneengesloten gebied schoongemaakt. Bekijk de planning en route (pdf 4,78 MB).

Wat kunt u zelf doen?

Bladcompost maken

Composteren op een eigen composthoop is natuurlijk ook een oplossing voor overtollig blad. U kunt ook het blad in vuilniszakken stoppen, voeg er enkele scheppen met tuingrond aan toe en prik enkele gaatjes in de zakken. Na 6 tot 12 maanden is de compost in de vuilniszakken klaar om in de tuin te verspreiden.

Niet alle bladeren opruimen

Het bladafval is onderdeel van een natuurlijke kringloop. Als u niets doet en het blad laat liggen, zal het door natuurlijke processen verteren en omgezet worden in voeding voor de planten. Onder bomen en tussen planten in tuinen ligt het niet in de weg en kan het op natuurlijke wijze omgezet worden in compost. Met een drietand kunt u de bladeren door de grond verwerken, waardoor ze beter op hun plek blijven. De bladeren beschermen uw (vaste) planten tegen winterse kou en bieden dieren schuilgelegenheid. Verwijder echter wel het blad van uw gazon: het blad kan uw gras verstikken.

In de GFT-bak

Een alternatief is om blad in de GFT-bak te gooien of bij grote hoeveelheden het aan te bieden bij het afvalscheidingsstation GAD (Bussum, Hilversum of Huizen).

Afvoerputten en kolken

Ondanks de inzet van de beheerders kunnen afvoerputten en kolken af en toe verstopt raken. U kunt een handje helpen door het blad hier weg te scheppen. Zijn er na de bladcampagne nog steeds verstopte kolken of afvoerputten dan kunt u dit melden bij het Meldpunt Openbare Ruimte of telefonisch bij het Klant Contact Centrum, telefoonnummer: 14 035.

Contact

Heeft u een vraag over het vegen en opruimen van bladeren? Neem dan contact op met de beheerder Tomin.