Wateroverlast
Als het veel en lang regent, kunt u last krijgen van wateroverlast. Via brandweer.nl ziet u wat u moet doen bij wateroverlast en met wie u contact kunt opnemen in bepaalde situaties.
Grondwater
Als het maandenlang veel regent, raakt de bodem langzaam verzadigd. Hierdoor stijgt het niveau van het grondwater. Dit kan overlast geven, zoals water in de kelder of kruipruimte. We begrijpen dat dit heel vervelend is. Het grondwatersysteem is ingewikkeld en lastig te beïnvloeden. Als gemeente hebben we hierin ook nog eens een zeer beperkte rol. Meestal zit er niets anders op dan wachten tot de grondwaterstanden weer dalen. Er zijn wel dingen die u in de tussentijd zelf kunt doen.
Water in kelders komt vaak voor bij oudere huizen, doordat de muren, vloer of aanhechting muur/vloer scheurtjes bevatten. Als de kelder niet waterdicht is, kan er door een hoge grondwaterstand of hevige regenbuien water naar binnen sijpelen. Het kan ook zijn dat er een lek in de regenpijp of dakgoot zit, waardoor het regenwater via de muur naar binnen komt.
Als perceeleigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor een goede staat van uw eigendom, zoals de bouwkundige staat van uw huis, de leidingen, het riool tot de perceelgrens en een vochtdichte vloer. Daarmee bent u zelf ook verantwoordelijk voor een waterdichte kelder.
Wat kunt u doen:
- Water in de kelder kan schade aanrichten aan spullen die daar opgeslagen staan. Op de korte termijn kunt u de spullen het beste op hoger gelegen schappen of kasten zetten.
- U kunt water eventueel met een (dompel)pomp uit de kelder wegpompen naar het riool.
- Lees de polisvoorwaarden van uw woonhuisverzekering of neem contact op met uw verzekeraar om na te gaan of u verzekerd bent tegen schade.
- Op de langere termijn is het wellicht zinvol om de kelder waterdicht te (laten) maken.
Is er acuut gevaar, bel dan 112.
Risico op kortsluiting of brand
Bel de lokale brandweer via 0900 0904. Let op: de brandweer kan alleen iets betekenen als er minimaal 10-15 cm water in de kelder staat en/of als er flinke schade aan de woning ontstaat/dreigt te ontstaan. De meldkamer zal een inschatting maken op basis van schade en veiligheid of de brandweer bij u langs kan komen.
Water in de kruipruimte is geen probleem als het water niet via de muren omhoog kruipt en/of geen schade aanricht aan buizen en bedrading. U kunt water eventueel zelf met een (dompel)pomp uit de kruipruimte wegpompen naar het riool. Bij acuut gevaar belt u 112.
Risico op kortsluiting of brand
Bel de lokale brandweer via 0900 0904. Let op: de brandweer kan alleen iets betekenen als er minimaal 10-15 cm water in de kelder staat en/of als er flinke schade aan de woning ontstaat/dreigt te ontstaan. De meldkamer zal een inschatting maken op basis van schade en veiligheid of de brandweer bij u langs kan komen.
Er zijn meerdere partijen die een gedeelde verantwoordelijkheid hebben voor het grondwater: de perceeleigenaar, de gemeente en het waterschap.
Perceeleigenaar
De perceeleigenaar is verantwoordelijk voor:
- Maatregelen om wateroverlast van regen- of grondwater op eigen perceel te voorkomen. Denk hierbij aan het afvoeren van regenwater en schoonhouden dakgoten. Soms leidt verstopping tot wateroverlast
- De bouwkundige staat en onderhoud van het huis. Volgens de meest recente bouwvoorschriften moeten kelders en de onderkant van het huis waterdicht zijn
- Op de juiste hoogte houden van tuin en bodem kruipruimte
- Oplossen van grondwateroverlast op eigen terrein, tenzij een ander aantoonbaar de overlast veroorzaakt
Gemeente
De gemeente:
- Heeft een zorgplicht om 'structureel nadelige gevolgen' van de grondwaterstand zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Dat betekent dat de gemeente maatregelen neemt tegen grondwateroverlast als voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn:
- De grondwateroverlast valt niet onder de zorg van het waterschap of de provincie
- Grondwater staat minimaal 31 dagen achter elkaar op minder dan 70cm onder de kruin van de weg. Dit meten we doorlopend via een aantal peilbuizen
- Het gebied waar overlast wordt ervaren is groter is dan 5 percelen / 0,5 hectare
- Het nemen van maatregelen moet veilig mogelijk zijn
- Er is geen sprake van schijngrondwaterstand. Dit is het geval als grondwater hoog lijkt te staan door een afsluitende klei- of leemlaag. Particulieren zijn zelf verantwoordelijk voor het verbeteren van de bodemopbouw
- Is verantwoordelijk voor het schoonhouden van straatkolken en -putten. Ziet u een verstopte riolering in uw straat? Meld dit dan bij de gemeente.
- Is niet verantwoordelijk voor het handhaven van het algemene grondwaterpeil in bebouwd gebied
Waterschap
Het waterschap is verantwoordelijk voor:
- Goede werking van het oppervlaktewatersysteem
- Streven naar een zo goed mogelijk passend grondwaterpeil. Soms is er hiervoor een compromis nodig. De peilen zijn afgestemd op functie, bodemsoort en bodemhoogte
- Grondwateroverlast via Informatiepunt Leefomgeving
- Ons water in Nederland
Onderhoud van uw afwateringsysteem
De afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om Laren beter te beschermen tegen wateroverlast door hevige regenbuien. Vanuit het project Laren Regenklaar hebben we zowel in de openbare ruimte als op particulier terrein maatregelen genomen. Heeft u op uw perceel uw regenpijp laten afkoppelen, een ontspanningsputje of een verticale boring gekregen? Hier leest u hoe u dit kunt onderhouden.
Op veel locaties in Hoog Laren stroomde regenwater tot voor kort naar het riool onder de straat. We willen naar een situatie toe waarbij dat regenwater rechtstreeks de bodem in gaat op de plek waar het valt. Dat doen we door niet alleen straatkolken, maar ook regenpijpen van particuliere woningen en gebouwen af te koppelen. Vaak maken we daarvoor gebruik van verticale infiltratie.
Een verticale boring met infiltratiefilter bestaat uit een gat dat wordt opgevuld met een infiltratiefilter: dit is een kunststof buis met kleine gaatjes in de wand, omwikkeld met geotextiel, een soort worteldoek. Via deze openingen sijpelt het regenwater langzaam in de omliggende bodem, die hierdoor minder snel uitdroogt. Dit heeft weer een positief effect op bomen en ander groen.
Particulier terrein
De verticale boring passen we vaak toe op particulier terrein wanneer (alleen) vrije uitstroom niet mogelijk is. Daar heeft het boorgat een doorsnede van ca. 40 cm en een diepte van 3 meter. Een of meer regenpijpen van de woning worden ondergronds aangesloten op de verticale boring. In de regenpijp komt een bladvanger en tussen de regenpijp en de verticale boring komt ook nog een zandvanger. Deze zorgen er samen voor dat er zo min mogelijk vervuiling in de boring terechtkomt. Als het systeem is aangelegd, loopt regenwater dat op het dak valt via de regenpijp naar de verticale boring.
Hoeveel verticale boringen nodig zijn, hangt af van het dakoppervlak. Meestal gaat het om 1 tot 3 boringen per woning. Samen met de eigenaar van de woning bepalen we de beste plek hiervoor. Ook kijken we of er bijzonderheden zijn waar we rekening mee moeten houden.
Het afkoppelen van de regenpijpen op particulier terrein is meestal 2 tot 3 dagen werk. Met een kleine kraan maakt de aannemer eerst 1 of meer boringen. Daarna sluit de aannemer 1 of meer regenpijpen hierop aan. Ook worden bladvangers en een zandvangput geplaatst. Het graafwerk dat hiervoor nodig is, gebeurt bijna altijd met de hand. Als het werk is gedaan, laat de aannemer de tuin en de bestrating weer zo netjes mogelijk achter.
Regelmatig onderhoud zorgt voor een goede werking van het systeem. Download de onderhoudsinstructies.
In de video hieronder leggen we de werking en aanleg van de verticale boring met infiltratiefilter verder uit:
Voor een goede werking van het systeem is het belangrijk om dit regelmatig te onderhouden. We adviseren u om minimaal het volgende te doen:
- 1 keer per jaar dakgoot schoonmaken
- 2 keer per jaar zandvangput schoonmaken
- 4 keer per jaar bladvanger leeg maken
- Eens per 5 jaar infiltratieput/verticale boring te (laten) reinigen.
Voor een uitgebreide instructie kunt u hier de onderhoudsinstructie downloaden:
De video hieronder toont het schoonmaken van de zandvangput.
Bij hevige buien blijft regenwater in delen van Laag Laren op straat staan. Ook kan het in woningen omhoog komen, bijvoorbeeld via de wc of een afvoerputje. Door de plaatsing van een ontspanningsput kan dit in de toekomst niet meer gebeuren.
Een ontspanningsput is een open verbinding met de buitenlucht onderaan de regenpijp. Het zichtbare deel hiervan is een kunststof rooster onderaan de regenpijp. Na het plaatsen van de ontspanningsput, stroomt regenwater bij normale buien nog steeds via de regenpijp naar het riool. Maar bij hevige regenbuien stroomt overtollig rioolwater (voornamelijk regenwater) via het rooster de tuin in of de openbare weg op. Hiermee wordt schade in huis voorkomen.
Regelmatig onderhoud zorgt voor een goede werking van de ontspanningsput. Download de onderhoudsinstructies.
Het aanleggen van de ontspanningsput is een kleine ingreep. De werkzaamheden duren ongeveer een à twee uur. In een video leggen we de werking en aanleg van de ontspanningsput verder uit.
Het afkoppelen van regenpijpen van woningen en gebouwen van het riool is een zeer belangrijke maatregel voor het project Laren Regenklaar. Zo zorgen we dat regenwater dat op daken valt via de regenpijp niet meer ondergronds naar het riool in de straat gaat, maar op een andere manier afgevoerd wordt.
Een van de manieren is vrije uitstroom. Het water wordt vanaf de onderkant van de regenpijp met een bochtstuk de tuin in geleid. Hier kan het (soms via de bestrating) naar border, grind of gazon lopen en daar in de bodem zakken. Dit is de meest wenselijke en natuurlijke methode. Belangrijk is wel dat dit veilig gebeurt. Er moet geen schade aan de woning of bijvoorbeeld bij de buren ontstaat. Daarom kijken we naar de grootte van het perceel, naar hoogteverschillen en naar de afstand tot andere bebouwing of kwetsbare objecten. Als vrije uitstroom op een perceel niet (overal) mogelijk is, kiezen we (daarnaast) voor andere maatregelen.