Haal die prik tegen meningokokkenziekte

In samenwerking met het RIVM nodigt Jeugd en Gezin dit voorjaar zo’n 8000 jongeren uit voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY.

Het gaat om alle veertien- tot achttienjarigen woonachtig in de regio Gooi en Vechtstreek. De helft van deze jongeren kon in maart de gratis prik al komen halen. Eind mei/begin juni zijn de anderen aan de beurt.

Alle jongens en meisjes geboren in 2003 en 2005 ontvangen een uitnodiging om eind mei of begin juni de meningokokken ACWY-vaccinatie te komen halen in sportcentrum De Lunet in Naarden. De vaccinatiedagen zijn op 23, 24, 25 mei en 6, 7 juni. Jongeren geboren in 2001, 2002 of 2004 die de eerdere vaccinatiedagen hebben gemist, kunnen dan ook terecht.

Meer informatie is te vinden op de website van Jeugd en Gezin: www.jggv.nl

Waarom deze jongeren?

De keuze om jongeren tussen de veertien en achttien jaar gratis te vaccineren is landelijk bepaald. Jongeren zijn namelijk vaker drager van de bacterie en hebben onderling ook vaak nauw contact. Mede daardoor hebben zij meer kans om de ziekte te krijgen en om de bacterie te verspreiden. Door deze doelgroep te vaccineren, verwacht men dat de ziekte ook op andere leeftijden minder zal voorkomen. De jongeren wordt beschermd, maar ook de gehele bevolking.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan onder andere leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Van de meningokokkenbacterie bestaan meerdere typen. De vaccinatie beschermt tegen type A, C, W en Y. Eén prik is voldoende om ten minste vijf jaar beschermd te zijn. Jongeren kunnen hier meer over lezen op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl

Welke vaccinaties zijn er nog meer?

Jeugd en Gezin voert in regio Gooi en Vechtstreek het landelijke ‘Rijksvaccinatieprogramma’ uit. Kinderen die nog niet (volledig) volgens dit programma zijn ingeënt, mogen tot hun achttiende verjaardag gratis starten met de vaccinaties. Er wordt dan een inhaalschema op maat gemaakt. Ouders en jongeren kunnen hiervoor tussen 08.00 en 16.30 uur contact opnemen met Jeugd en Gezin via 035 - 692 63 50.