Buitenvuur of barbecue: 5 manieren voor minder rook- en geuroverlast

Wanneer u een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof.

Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Toch een vuurtje aansteken? Houd dan rekening met de volgende tips:

  1. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. 
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daar komen schadelijke stoffen bij vrij. Verbranden van snoeihout of afval is verboden.
  3. Brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen, zijn het minst schadelijk (blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk). 
  4. Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer; raadpleeg www.stookwijzer.nu en houd het stookalert in de gaten via www.rivm.nl/stookalert
  5. Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. 

Meer informatie hierover? Check dan de website van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl