Herdenken met Chris Bogaers

Dit jaar herdenken wij 75 jaar vrijheid en op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die ten grondslag lagen aan die zwaar bevochten vrijheid waarbij miljoenen wereldburgers en militairen het leven moesten laten.

Chris Bogaers tijdens zijn toespraak vorig jaarDe Tweede Wereldoorlog kende een lange voorgeschiedenis. Die zijn kiem vond in duivelse gedachten. Waarbij de oorzaak van de ellende in 1920/1930 werd gelegd bij grote groepen mensen met een ander geloof, een andere afstamming, een andere geaardheid waarbij het ‘Arische ras’ met een nieuwe ‘Lebensraum’ moest zegevieren. Dit alles leidde tot die Tweede Wereldoorlog met alle afschuwelijke gevolgen van dien.

Door de inzet van velen kon de vrijheidsstrijd bevochten worden en vieren we op 5 mei 75 jaar vrijheid, helaas op een compleet andere manier dan we 6 weken geleden voor ogen hadden.

In stilte en in beperking vieren we deze vrijheid, in onze gedachten niet minder intens, en staan we stil bij alle slachtoffers. 

Toon 4 en 5 mei uw betrokkenheid door te vlaggen volgens de nieuwe protocollen en laten we hopen dat ook onze nieuwe vrijheid snel gevierd mag worden in de wetenschap dat deze strijd ook vele slachtoffers kent, waarbij onze gedachten gaan naar al die families en hun te troosten in al hun verdriet.

Chris Bogaers,
Ceremoniemeester Dodenherdenking Laren