75 jaar vrijheid

Beste inwoners van Laren,

Ik ben inmiddels 7 maanden uw burgemeester. Bij de gemeenteraadsvergadering waarin ik werd geïnstalleerd, vertelde ik dat ik Laren ken als een prachtig, eigenzinnig en veelkleurig dorp. Elke dag van mijn burgemeesterschap worden deze geweldige eigenschappen bevestigd. Ik heb al veel met u meegemaakt en met velen van u kennisgemaakt. Om in de beperkte tijd die we hadden ook een mooi programma voor 75 jaar bevrijding te organiseren, is er een gelegenheidscomité samengesteld. Het was de bedoeling om met enkele publieke activiteiten 75 jaar bevrijding te vieren. Helaas heeft de coronacrisis ons gedwongen het programma aan te passen en zelfs activiteiten te schrappen. Het proces om tot een andere invulling te komen is dikwijls gefrustreerd door nieuwe berichten rondom corona. Ook voor mij persoonlijk was dit een zoektocht. Maar we moeten allemaal accepteren dat dit jaar alles anders gaat. Ook Koningsdag hebben we anders gevierd. En ik ben blij dat het toch is gelukt om op creatieve wijze ervoor te zorgen dat wij in Laren samen kunnen herdenken. Zij die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven, verdienen dat. En er is weer een prachtig boek over Laren en de Tweede Wereldoorlog verschenen. Namens het gemeentebestuur wil ik alle inwoners die hebben meegewerkt bedanken. Ook voor hun inzet voor activiteiten die niet doorgaan. En ik hoop dat wij de verbinding met elkaar blijven zoeken en samen, jong en oud, ons dorp veilig en gezond door deze crisis loodsen.

Nanning Mol,
Burgemeester

 • Toespraak Dodenherdenking 4 mei 2020 - NIET ONAANTASTBAAR

  Lees hier de toespraak van burgemeester Nanning Mol.

 • Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

  Op 4 mei zijn we dit jaar thuis. We zenden de herdenking in Laren live uit vanaf 19.00 uur op onze website onder Nieuws (op de homepage). Daarna kunt u op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking.

 • Wat kunt u thuis doen op 5 mei?

  Ook op 5 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar het 5 mei-concert om 20.30 uur op NPO 1.

 • Herdenken met Chris Bogaers

  Dit jaar herdenken wij 75 jaar vrijheid en op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die ten grondslag lagen aan die zwaar bevochten vrijheid waarbij miljoenen wereldburgers en militairen het leven moesten laten.

 • Tijdelijk Holocaust monument in Laren

  Van 24 april tot en met 5 mei wapperen 750 zakdoeken tussen de bomen op de Brink. Elke zakdoek is een symbolisch eerbetoon en herinnering aan de vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog.

 • Herdenking Monument Joodse Kinderen

  Zoals elk jaar organiseren de leerlingen van Laar & Berg in samenwerking met de Berg-Stichting de herdenking bij het Monument voor de Joodse Kinderen, dat in 2017 is opgericht.

 • Herdenken met Singer Laren

  Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm vertelt op www.singerlaren.nl/singertv over kunstwerken uit de Singercollectie. En op 4 mei herdenkt hij kunstenaar Elsa Berg.

 • Herdenken in het Brinkhuis

  Mireille Bekooy gaat op 1 mei in gesprek met Holocaust overlevende Jaap Wertheim. Het Brinkhuis was in de oorlog zijn onderduikschool. Op 1 mei kunt u vanaf 19.00 het gesprek volgen via de livestream*.

 • Logo 75 jaar vrijheid Laren

  De gemeente Laren is dankbaar voor de vrijwillige inzet van Mathilde van der Hoeven van Part Work BV voor de totstandkoming van het logo van 75 jaar vrijheid Laren.

 • Herdenkingsmonument Verdilaan Hilversum door Marloes Eerden

  In de openbare ruimte heeft Eerden, in opdracht van de Joodse gemeenschap Hilversum, een beeld vervaardigd voor een monument. Dit is ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter weggevoerde en later vermoorde Joodse kinderen en personeelsleden van de Rudelsheimstichting in Hilversum.