Kom Erbij Festival Laren 2017

Vanaf 25 september tal van leuke en gezellige activiteiten!

PosterEenzaamheid aanpakken doe je samen. Daarom organiseert de gemeente Laren samen met Coalitie Erbij, het Brinkhuis, Versa Welzijn, Bibliotheek Laren - Blaricum en Vivium Zorggroep het Kom Erbij Festival Laren 2017. Vanaf 25 september 2017 zijn er bijna twee weken lang tal van leuke activiteiten in Laren. Voor jong en oud. Niet alleen gezellige uitjes, maar bij uitstek gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten.

Het festival is in navolging op de werkconferentie Eenzaamheid en Verbinden, die eerder dit jaar gehouden werd. Het heeft tot doel om het thema eenzaamheid in Laren (en omgeving) voor een langere tijd op de agenda te zetten; om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken, aan te pakken en inwoners met elkaar te verbinden.

Overzicht activiteiten
 

25 sept       Opening Kom Erbij Festival  In en om het Brinkhuis/Bieb    19      uur

Feestelijke aftrap van het Kom Erbij Festival Laren 2017, met een avondvullende show!

---

26 sept       Open dag Vrijwilligerscentrale        Laren Raadhuis                        10      uur

Denkt u erover na om vrijwilliger te worden? Wilt u meer informatie over vrijwilligerswerk? U bent van harte welkom tijdens de open dag van de Vrijwilligerscentrale.

---

26, 27 september en 3 oktober           Onthulling Wens & Talentborden
Op meerdere locaties in de Blaricum en Laren worden Wens en Talent borden onthult.
Wijkbewoners kunnen op een laagdrempelig manier nieuwe mensen leren kennen met de zelfde interesses door het plaatsen van een oproep op het bord. Bijvoorbeeld gezelschap gezocht om samen musea te bezoeken. Bezoekers kunnen ook een talent delen en aanbieden bijvoorbeeld ‘iemand willen leren breien’ of “Engels leren’. Tijdens de onthulling en in de weken erna krijgen wijkbewoners uitleg over de werking van het bord door de sociaalwerkers van Versa Welzijn.
-      Onthulling Wens & Talentbord op dinsdag 26 september 15.00 uur in de Blaercom
-      Onthulling Wens &Talentbord op woensdag 27 september 11.00 uur in de Malbak
-      Uitleg Wens & Talentbord op donderdag 3 oktober tijdens Schuifaandiner van Johanneshove

---

26 sept       Mantelzorgavond                  Bibliotheek                              19.30 uur

Een avond waarop (specifiek) mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, verhalen kwijt kunnen en verbinding bij elkaar kunnen vinden.
Bedoeld vooral voor mantelzorgers maar ook een ieder die vanuit interesse, professie, vrijwilligerswerk of ervaringsdeskundigheid met eenzaamheid en/of mantelzorg geconfronteerd wordt.

---

27 sept       Internet Appen en Skypen   Brinkhuis                                 13.30 uur

Wilt u het contact met anderen vergroten door middel van digitale communicatie? Wilt u leren omgaan met deze vorm van contact leggen en onderhouden van deze contacten. Als voorbeeld naast appen en skypen, krijgt u ook een introductie op bijvoorbeeld het spelletje Wordfeud/schaken etc.
---

27 sept       Laren in vroegere tijden       Johanneshove                         19      uur

---

28 sept       Workshop laaggeletterd       Bibliotheek                             10      uur      

Versa Vrijwilligerscentrale heeft DigiTaalhuis Gooi uitgenodigd om specifiek vrijwilligers te informeren over laaggeletterdheid. Wellicht komt u laaggeletterden tegen tijdens uw vrijwilligerswerk en kunt u helpen er iets mee te gaan doen. Wat is nu eigenlijk laaggeletterdheid? Hoe herken je een laaggeletterde? Hoe maak je laaggeletterdheid bespreekbaar? Hoe kun je doorverwijzen naar DigiTaalhuis Gooi en het regionale taal- en digivaardigheden aanbod? Wat kan DigiTaalhuis Gooi betekenen voor een laaggeletterde, voor alle taal- en digivaardigheden aanbieders en voor (digi- en taal-) vrijwilligers?
Laren: Donderdag 28 september van 10.00 – 12.00 uur in het Brinkhuis Laren, Brink 29,1251KT Laren

---

28 sept       Eten met verhalen/Quiz       Ons Genoegen                         17      uur

Een avond met lekker eten, veel verhalen en een dorpsquiz, met als doel om alleenstaanden regelmatig weer deel te laten nemen aan een (sociale) activiteit zoals eten en samenkomen en bekijken op er (nieuwe) blijvende contacten onderhouden kunnen worden.

---

29 sept       Wandelen met Vincent          Poffertjeskraam                    10      uur

Wandelen met Vincent, verhalen en anekdotes over Laren. Door middel van wandelen leggen van contacten en op bijzondere wijze kennismaken met elkaar en  Laren. Eventueel kan na afloop een wandelclub gestart worden.

---

  1  okt        Koken om te verbinden         Belle Folie                               16      uur

Mevrouw Evelijn Leon, van eetwinkel Belle Folie, organiseert samen met vriendinnen een gezellige zondagmiddag voor mensen die behoefte hebben aan anderen om zich heen. Mensen bij elkaar brengen, gezellig samen eten en (nieuwe) contacten leggen… dat kan bij Belle Folie.
Zondag 1 oktober vanaf 16 uur Belle Folie, Torenlaan 8 Laren

---

  2 okt        Leeskring                              Bibliotheek                             10      uur

---

  3 okt        Aanschuifdiner                     Johanneshove                          17      uur

Aanschuiftafel voor bewoners / vrijwilligers uit de wijk en bewoners/ vrijwilligers uit Johanneshove. In de avond van 17.00-19.00 uur in de Johanneshove in Laren. Het ontmoeten van nieuwe bewoners en het maken van nieuwe contacten en het bespreekbaar maken van eenzaamheid. Presentatie film Laren, eenzaamheid in het Gooien en korte discussie. Dit gebeurt aan de hand van een gezamenlijke maaltijd onder het motto gemeenschappelijk eten kan verbinden en gesprek op gang brengen.

---

  3 okt        Vrijwilligers workshop          Blaercom                                  9      uur

Workshop voor vrijwilligers herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid. Gegeven op ochtend van 3 en 12 oktober in de Blaercom en Malbak. Voor iedereen die vanuit interesse, professie, vrijwilligerswerk of ervaringsdeskundigheid met eenzaamheid geconfronteerd wordt. 

---

  3 okt        Film Ventoux                        Brinkhuis                                19.30  uur

Ventoux vertelt het verhaal van vier vrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen, zoals ze dat dertig jaar eerder ook hebben gedaan. Het is een zware, maar gezellige fietstocht tot jeugdvriendin Laura zich meldt en de 'spoken' uit het verleden zich aandienen.
Dinsdag 3 oktober vanaf 19.30 uur Brinkhuis Laren - Heren gratis toegang!

---

  4 okt        BPV Postiljon                        Ons Genoegen                        19.30  uur

Workshop voor bestuur en leden BPV Postiljon over herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid.

---

  5 okt        Smartlappen zingen etc        Brinkhuis      19.30 uur

Kom erbij, zing en dans mee! Het belooft een sfeervolle avond te worden met veel bekende liedjes, dans en humor in het Brinkhuis.
Donderdag 5 oktober vanaf 19.30 uur Brinkhuis Laren

---

  8 okt        Week’ cafe Dementiezorg    Stichtse Hof                          13      uur

---

12 okt         Vrijwilligersworkshop           Malbak                                    9      uur

Workshop voor vrijwilligers herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid. Gegeven op ochtend van 3 en 12 oktober in de Blaercom en Malbak. Voor iedereen die vanuit interesse, professie, vrijwilligerswerk of ervaringsdeskundigheid met eenzaamheid geconfronteerd wordt. 

---

15 okt         Koken met status(houders)   Papageno                               14      uur

In de het Papagenohuis nemen de deelnemers aan de workshop een kijkje in de keuken van diverse culturen. De deelnemers maken specifieke eigen gerechten uit het land van herkomst met daarbij ook de specifieke ingrediënten die bij het land horen. Door middel van samen werken, vertellen en luisteren wordt geprobeerd begrip en verbinding te realiseren. Meer openstaan voor (andere) culturen, gewoontes en gebruiken.