Houtrook

Het gebruik van een open haard, allesbrander, barbecue, terrashaard, vuurkorf of houtkachel zorgt voor plezier en gezelligheid, maar kan ook overlast veroorzaken. Steeds meer mensen melden overlastklachten of uiten hun zorgen ten aanzien van houtrook. Het is daarom belangrijk om de open haard, allesbrander, barbecue, tuinhaard, vuurkorf of houtkachel op een juiste manier te gebruiken.

Stooktips

Heeft u een open haard, allesbrander, terrashaard, vuurkorf of houtkachel? Met deze stooktips beperkt u de overlast die houtrook kan veroorzaken:

  1. Gebruik alleen onbehandeld hout dat ten minste 2 jaar gedroogd is. Vochtig hout brandt minder goed en zorgt voor meer uitstoot van schadelijke stoffen. Bewaar hout dus niet buiten, maar in de schuur en houd voor uzelf bij hoe lang het hout er al ligt. Vraag uw houtleverancier om meer informatie.
  2. Gebruik hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, zoals de bossen van Staatsbosbeheer. Dit duurzame hout is herkenbaar aan het FSC-keurmerk.
  3. Gooi nooit papier, karton, mdf, spaanplaat , geverfd of gelijmd hout op het vuur.
  4. Let op de weersomstandigheden. Stook niet bij windstil of mistig weer. Houtrook blijft dan langer op straat hangen. Stook ook niet als het hard waait (windkracht 5 of hoger); houtrook slaat dan direct neer.
  5. Zorg voor een optimale houtverbranding door een hoge temperatuur. In een optimaal brandende kachel zijn de vlammen heldergeel en flikkeren ze nauwelijks.
  6. Zorg voor voldoende luchttoevoer, dan brandt het vuur het beste. Zet een raampje open in de woonkamer zodat er voldoende verse lucht naar binnen kan stromen. Dit is ook belangrijk voor uw eigen gezondheid, want hierdoor worden vervuilende stoffen in de woning afgevoerd naar buiten.
  7. Laat het vuur vanzelf uitbranden; door de luchttoevoer te verminderen, verbrandt het hout minder goed en ontstaan er schadelijke stoffen. Ventileer de ruimte na het stoken.
  8. Maak na elke stookbeurt de aslade schoon en laat de schoorsteen minstens een keer per jaar vegen.
  9. Stook minder. Een of twee keer per week stoken is vanzelfsprekend minder belastend voor gezondheid en milieu dan elke dag de kachel aan.
  10. Informeer eens in de buurt of mensen last hebben van uw stookgedrag. Maak afspraken en geef buren het gevoel dat ze bij u kunnen aankloppen als ze last hebben van uw kachel of haard.

Wat te doen bij overlast?

Hinder door houtrook komt vaak door verkeerd stookgedrag. Heeft u er last van wanneer er in de omgeving gestookt wordt? Ga dan eerst in overleg met de stoker of schakel de hulp van Buurtbemiddeling in. Soms is een goed gesprek en het maken van een paar afspraken genoeg om de hinder te beperken. In sommige gevallen blijkt er meer aan de hand en zijn grotere aanpassingen nodig, bijvoorbeeld omdat de schoorsteen verhoogd moet worden. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u naar de rechter stappen.