Veranderde inzameldagen huishoudelijk afval

Voor huishoudens in Laren, Blaricum, Huizen en een klein deel van Naarden die gebruikmaken van kliko’s, zijn per 1 juli 2017 de inzameldagen voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken), gft en restafval veranderd.

De betreffende adressen hebben de afgelopen weken een nieuwe inzamelkalender ontvangen. Ook in de handige GAD-app en in de online inzamelkalender op GAD.nl zijn de veranderde inzameldagen vermeld. Denkt u eraan om de container na het legen ook weer binnen te halen?

Het pmd en restafval worden nu eens per drie weken opgehaald. Het formaat van de pmd-container is hierop afgestemd, uitgaande van een gemiddelde gezinsgrootte. Mocht u meer pmd hebben dan kunt u bij de GAD een extra pmd-container aanvragen. Het volume van de restafvalcontainer is afgestemd op een goede afvalscheiding. Goed scheiden van pmd levert bijvoorbeeld al een halvering van het restafval op.

De gft-container wordt elke week geleegd. Dit omdat met name tuinafval vooral in de zomer voor een groot aanbod zorgt. Op termijn gaat de GAD bekijken of het wekelijks legen van de gft-containers het hele jaar door nodig is.

Wat is pmd?

Pmd staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Die mogen bij elkaar in de pmd-zak of -container. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om plastic zakjes en bakjes, conserven- en drankblikjes en zuivel- en sappakken. Alleen leeg verpakkingsafval mag in de zak of container. Plastic en metaal dat geen verpakkingsmateriaal is, kan op het scheidingsstation worden ingeleverd.

Wat is gft?

Groente- fruit- en tuinafval is al uw ‘organische’ afval. Snoei- en maaiafval van tuin en balkon dus, maar ook schillen en andere etensresten. Ook gekookte en gebakken etensresten mogen bij het gft, net als botjes, graten en eierschalen. Voor het ophalen van groot tuinafval, zoals takken, kunt u een afspraak maken met de GAD.

Kijk voor meer informatie op www.gad.nl of neem contact op met de GAD via info@gad.nl of 035 - 699 18 88.